Agenda

Geen weer te geven evenementen

Lid worden?

Tot 18 jaar kost het lidmaatschap van de VERON inclusief Electron magazine, maar € 19,00 per jaar!

Word lid vand e VERON

Jan Ottens PA0SSB (S.K.)

Van ons heen gegaan...

OM Jan Ottens PA0SSB

We ontvingen van de familie van Jan het bericht dat hij de strijd heeft moeten staken.
Na een kort maar hevig ziekbed is hij op maandag 4 januari op 79-jarige leeftijd overleden.

Jan was door vele gekend als een man van de techniek en de zelfbouw waarover hij regelmatig lezingen gaf in onze afdeling maar ook door heel het land.
Meerdere van zijn bouwwerken hebben in de “Electron” gestaan en hij stond ook vaak tijdens de dag van de radioamateur zijn creaties te showen.
Jan was ook gefascineerd door de sterren en het heelal niet alleen om naar te kijken maar zeker ook om radio signalen uit te ontvangen. Was het geen satelliet dan gebruikte hij de maan als zijn persoonlijke reflector om mooie EME verbindingen te maken met verre oorden.

We mochten meerdere malen genieten van de door hem gemaakte opname die van de eerste satelliet “Spoetnik” af kwam. Maar ook de landingen op de maan heeft Jan gevolgd.. en ja met de radio uiteraard...
Door de jaren heen heeft Jan verschillende zendontvangers ontworpen, gebouwd en voor diverse mede-amateurs zijn er destijds kits gemaakt zodat deze na gebouwd konden worden.
Binnen de afdeling zijn er meerdere ontvangers gebouwd voor vossenjachten waarvoor hij vervolgens nog een aantal zenders bouwde in de welbekende ijzeren doosjes.

Jan had naast zijn verzameling onderdelen ook een grote verzameling zenders en ontvangers uit de tweede wereldoorlog, waarvan de meeste in werkende staat in zijn mini-museum aan huis staan.
Zijn collectie heeft recent nog een tijd in het lokale museum gestaan waar hij met trots op de foto tussen staat. Hier heeft hij met veel passie staan vertellen over deze zenders en ontvangers toen een van onze leden de tentoonstelling samen met zijn familie bezocht.

Bij Jan kriebelde de zelfbouw altijd. Een van zijn laatste bouwwerken was een complete zendontvanger voor de QO-100 satelliet waarmee hij talrijke verbindingen heeft gemaakt.
Zelfs een live demo tijdens een bijeenkomst was geen probleem. Na even wat technische uitleg riep hij een keer CQ en ja hoor direct prijs en met een flinke “pile-up” als gevolg.
Jan was een van de mede oprichters van onze afdeling en heeft jarenlang verschillende bestuursfuncties bekleed. Hiervoor is hij in 2004 onderscheiden met de Gouden Speld van de VERON.

Buiten onze gezamenlijke hobby had Jan nog een hobby, namelijk muziek maken en zingen,
wat hij regelmatig deed voor de mensen in het lokale verzorgingshuis. Met veel voldoening bracht hij daar “de liedjes van toen” met behulp van zijn..... zelfgebouwde (elektrische) gitaar.

Wij willen de familie en vrienden van Jan veel sterkte toewensen bij het verwerken van het verlies.

Namens het bestuur en de leden.
Menno Burg PC4C
Secretaris A47. Zeeuws-Vlaanderen.

Hieronder vindt je een link naar de livestream voor de uitvaart van Jan.

https://deridder.uitvaart-online.nu/client
Wachtwoord:   UJO11121

Het werkt als volgt, kopieer het wachtwoord en klik de link aan en plak daar het wachtwoord.
Maandag 11-1-2021 vanaf 13:50 is de uitvaart live te zien.

Online condoleance register:
https://mensenlinq.nl/overlijdensberichten/jan-ottens-8983946/

Jan in diverse media:

https://www.bndestem.nl/zeeland/verzamelaar-jan-ottens-uit-terhole-zonder-technologie-was-de-oorlog-nooit-geeindigd~ad7563d2/?cb=e0705f3ea26f6ea7e8d756f5346d6b65

https://www.youtube.com/watch?v=4b0Hhg-efcA&ab_channel=OmroepZeeland

https://www.youtube.com/watch?v=4EOyR5gF_M8&feature=emb_logo&ab_channel=pa0son

https://www.bndestem.nl/zeeland/zendamateur-jan-ottens-1941-2021-overleden~a413ef6dd/

Radio Propagatie


Solar X-rays:
Status
Geomagnetic field:
Status
D-Region Absorption
Prediction:
Status
Created by PA4RM

Created by PA4RM


Copyright © 2017. All Rights Reserved.